wiz_534px

WARSZAWSKA ROTUNDA

Wstępny projekt koncepcyjny na międzynarodowy konkurs „Changing the Face” obejmuje zakresem renowację budynku warszawskiej Rotundy oraz zagospodarowanie otaczającego ją placu przy jednym z najbardziej ruchliwych skrzyżowań w Warszawie. Założenia renowacji budynku mieszczącego bank PKO obejmują spełnienie wymogów zielonej certyfikacji budynków (m.in. podwójna szklana fasada), oraz wykorzystanie widoków z antresoli na utworzenie kawiarni. Od strony Pasażu Wiecha w budynku zaproponowaliśmy utworzenie galerii z możliwością ekspozycji wielkogabarytowych dzieł sztuki.Zieleń na placu jest osłonięta od hałasu komunikacyjnego przezierną altaną ze szkła, tworząc cichą oazę. Dopełnieniem ludzkiego wymiaru placu jest nowy, mały pawilon gastronomiczny, który wraz z lampionami ożywia przestrzeń wieczorami.

2013
zakres: koncepcjarola: architekt

współautor: Kamil Czapski (architektura, wizualizacje)

Dodaj komentarz