Archiwa kategorii: ARCHITEKTURA

wiz_534px

WARSZAWSKA ROTUNDA

Wstępny projekt koncepcyjny na międzynarodowy konkurs „Changing the Face” obejmuje zakresem renowację budynku warszawskiej Rotundy oraz zagospodarowanie otaczającego ją placu przy jednym z najbardziej ruchliwych skrzyżowań w Warszawie. Założenia renowacji budynku mieszczącego bank PKO obejmują spełnienie wymogów zielonej certyfikacji budynków (m.in. podwójna szklana fasada), oraz wykorzystanie widoków z antresoli na utworzenie kawiarni. Od strony Pasażu Wiecha w budynku zaproponowaliśmy utworzenie galerii z możliwością ekspozycji wielkogabarytowych dzieł sztuki.Zieleń na placu jest osłonięta od hałasu komunikacyjnego przezierną altaną ze szkła, tworząc cichą oazę. Dopełnieniem ludzkiego wymiaru placu jest nowy, mały pawilon gastronomiczny, który wraz z lampionami ożywia przestrzeń wieczorami.

2013
zakres: koncepcjarola: architekt

współautor: Kamil Czapski (architektura, wizualizacje)

front480px

PARTYCYPACYJNY DYPLOM

Projekt jest przykładem działania urbanisty–planisty (urban–planner), urbanisty–projektanta (urban–designer) i architekta w bezpośrednim i ciągłym kontakcie z użytkownikami. Przypomniana zostaje zaniedbana w mieście skala sądziedztwa na pograniczu ścisłego centrum i pasa okalających dzielnic mieszkaniowych na warszawskiej Pradze.

Zaproponowane w pobliżu ulubionego przez mieszkańców parku lokalne centrum usługowo-rozrywkowe wypełnione jest miksem funkcji, które wskazali w badaniach mieszkańcy. Nieformalnym miejscom spotkań, gastronomii, handlowi i drobnym usługom towarzyszy sport, rekreacja oraz sąsiedzkie centrum kultury. W koncepcji programowej idea partycypacji jest rozwinięty o nowoczesne tendencje w kulturze: samopomoc, nieformalną i wzajemną edukację, animację społeczno-kulturalną, tworzenie warunków dla dojrzałych działań obywatelskich.

2008—2009
ZAKRES: projekt dyplomowy, badania, animacja społeczna
wyróżnienie w konkursie o Nagrodę im. M. Baczko i P. Zakrzewskiego
ILUMINACJA_MURY_OBRONNE_480px

CENTRUM JELENIEJ GÓRY

Pokonkursowa koncepcja odnowy centrum miasta średniej wielkości, zamówiona przez urząd miasta. Projekt obejmował skalę urbanistyczną i architektoniczną.

Jelenia Góra to miasto kurczące się mimo spektakularnego umiejscowienia w krajobrazie u podnóża atrakcyjnych turystycznie Sudetów. Propozycje koniecznej gruntownej odnowy centrum miasta obejmują koncepcję programową interaktywnego centrum nauki, uspokojenie ruchu samochodowego, integrację transportu autobusowego i kolejowego, uporządkowanie parkowania, aż po architektoniczne zagospodarowanie ulic i placów, w tym specjalnie zaprojektowaną małą architekturę i system informacji miejskiej.

Zaplanowane inwestycje mają jednocześnie wydobyć walory cennej architektury z przełomu XIX i XX wieku, przyciągnąć turystów i poprawić jakość życia mieszkańców.

2013—2014
Zakres: koncepcja urbanistyczno-architektoniczna
Rola: architekt-urbanista

autorzy: pracownia Studium, Warszawa — Malwina Łazęcka, Rafał Maliński, Karol Langie, Zbigniew Bugaj (Instytut Rynku Hotelarskiego), Beata Duda, Marcin Gozdalik, Marek Hałasa (branża drogowa), Alojzy Kiziniewicz (doradca rynku nieruchomości), Artur Klamut (postprodukcja filmu), Karol Kożuchowski, Remigiusz Sędłak, Janusz Stańczyk (inżynieria ruchu), Anna Stefańska, Jan Wittek Terlikowski

 

 

 

 

00-NOCNY_480px

DWORZEC CENTRALNY

Po 34 latach od budowy modernistyczny Dworzec Centralny wymagał gruntownej odnowy i oczyszczenia. Zrealizowana modernizacja nominowana była w 2013 roku do europejskiej nagrody im. Miesa van der Rohe. Ideą projektu Towarzystwa Projektowego było wydobycie zatartych przebudowami walorów architektury, zwiększenie komfortu podróżujących (nowoczesne poczekalnie), poprawa dostępności i orientacji poprzez wprowadzenie czytelnej informacji wizualnej i w końcu reorganizacja funkcji komercyjnych. Projekt obejmował w sumie kilkadziesiąt tysięcy metrów kwadratowych budowli, w tym halę, podziemne galerie i perony.

2009—2011
ZAKRES: koncepcja przetargowa
ROLA: asystent projektanta

autorzy: Grzegorz Niwiński, Jerzy Porębski
współpraca: Barbara Dobrzyńska, Karol Langie,
Wojciech Piwowarczyk, Maciej Siczek, Maciej Walczyna, Maciej Wilczek
klient: PKP S.A.

 

SUPRASL000a

BIBLIOTEKA W SUPRAŚLU

Projekt konkursowy na siedzibę biblioteki gminnej. Kontrasty barwionego betonu z ciepłym drewnem, solidnej masy z przeszkleniami dają wnętrza przytulne i lekkie, w duchu nowoczesnego romantyzmu. Zaprojektowane nowoczesne rozwiązania regulujące dostęp światła dziennego.

ZAKRES: koncepcja, opracowanie graficzne

praca zespołowa, wraz z arch. Joanną Winogrodzką
współpraca: arch. wnętrz Karolina Matusik, arch. Paweł Baron

aquapark_wiz480px

AQUAPARK BABICE

Kompleks basenów powiększony o sale gimnastyczną, siłownię i spa korzysta z lokalizacji wokół istniejących stawów w podwarszawskich Babicach.  Budynek otwiera się przeszkleniami  na naturalny krajobrazu, a zastosowanie drewna i szkła wkomponowuje budynek w przyrodę. Bliskość wody umożliwia także wykorzystanie lokalnego mikroklimatu do naturalnego przewietrzania i regulacji temperatury.

2006
ZAKRES: koncepcja
ROLA: projekt semestralny na WAPW